Vorige week waren wij aanwezig bij de zevende editie van de No Man’s Land muziekconferentie in TivoliVredenburg. Een dag vol inspirerende panels, flitscolleges en showcases voor iedereen die werkzaam is in de muziekindustrie. Dit jaar was onder andere meer ruimte ingepland voor het thema mentale gezondheid van artiesten. We bezochten drie verschillende panels en verzamelden goede tips voor artiesten.
Duurzaamheid van je muziek
Duurzaamheid is een hot topic en ook het hoofdthema dit jaar bij No Man’s Land. In de muzieksector gaat het dan meestal niet over klimaatverandering of een stijgende zeespiegel - de duurzaamheid van het culturele beleid en muzikale carrières staan al jarenlang op de agenda bij muziekconferenties. Ook hier in Utrecht waar Margriet van Kraats (vervangend programmadirecteur van TivoliVredenburg) in haar openingsspeech benadrukt dat Utrecht meer plaatsen en ruimtes aan moet bieden voor creatieve makers. Dit is een belangrijke volgende stap voor de culturele ontwikkeling van de hele stad volgens Margriet. Een krachtig statement aan het begin van deze dag.
Jameszoo, Jennifer Muntslag (host), Lucky Fonz III, Jeangu Macrooy en Nana Adjoa deelden hun ervaringen tijdens de centrale sessie, foto van Nathan Reinds
Na de openingsspeech spreken vijf artiesten over het thema duurzaamheid. De ervaren singer-songwriter Lucky Fonz III geeft een hele andere twist aan het onderwerp. Hij vindt dat je duurzaam met je muzikale carrière bezig bent als je muziek maakt die je gelukkig maakt als persoon. Verzamel daarnaast ook mensen om je heen waarmee je een emotionele klik hebt, en volgens Lucky Fonz III ben je dan een goed eind op weg in het artiestenbestaan.
Blijf mentale druk de baas
Naast de vele crashcourses van een half uur zijn er ook uitgebreidere sessies over verschillende onderwerpen die artiesten aangaan. No Man’s Land heeft twee uitgebreide panels over de mentale gezondheid van artiesten op het programma staan. Het onderwerp is hiermee uit de taboehoek en krijgt ruimte om uitgebreid besproken te worden. Zo wordt er dieper ingegaan op de mentale druk bij artiesten. Volgens Mental Coach Esther van de Poel zijn artiesten en creatievelingen veelal gevoelsmensen en kunnen zich makkelijk verliezen in gevoelens. Ook als deze gevoelens negatief zijn. In de muziekbranche ligt er volgens Esther vaak een druk op artiesten om uit heftige gebeurtenissen inspiratie te halen. In werkelijkheid hoeft een artiest dit niet altijd te doen en kan ook uit andere ervaringen worden geschreven én tegelijk een gezonde mentale staat worden behouden. Een win/win situatie voor artiesten volgens Esther.
Tom van Gigstarter gaf een crashcourse op No Man's Land, over hoe je als artiest programmeurs & boekers kan overtuigen, foto van Jessie Kamp
Verder wordt tijdens het panel benadrukt dat artiesten de mentale gezondheid kunnen verbeteren door het eten van gezond voedsel en regelmatig te sporten. Ook wordt het opschrijven van positieve gedachtes en doelen op korte termijn getipt door de aanwezige psychologen. Deze aantekeningen kan je teruglezen op ieder moment, en behaalde successen zien terwijl je het misschien mentaal zwaarder hebt als artiest. Dit kan je helpen om deze moeilijke periodes als artiest te overwinnen.
Fair Practice Code
De Fair Practice Code is ontstaan door de bezuinigingen op de culturele sector van de Nederlandse overheid in 2008. Door deze bezuinigingen werd in het algemeen niet minder gemaakt door creatieve mensen, maar werd deze groep wel minder betaald voor hun creatieve uitingen. Daar moest wat aan gedaan worden vonden de initiatiefnemers van de Fair Practice Code.
De demo drop, waar expert nummers beoordelen van de artiesten, blijft een populair onderdeel van No Man's Land, foto van Jessie Kamp
De Fair Practice Code bestaan uit 5 kernwoorden:
- Vertrouwen: Tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers
- Duurzaamheid: Het hoge niveau en potentieel van de culturele en creatieve industrie behouden en stimuleren.
- Transparantie: Eerlijke communicatie
- Solidariteit: Bewustzijn van jouw positie in de branche en die van je collega’s
- Diversiteit: Iedereen moet welkom zijn in de muziek en cultuur.
Deze kernwoorden zien er waarschijnlijk erg vaag en breed uit, maar dat is ook de bedoeling volgens de initiatiefnemers. Het moet gelden voor iedereen die in de creatieve sector actief is. De Code is erop gefocust dat opdrachtnemers altijd iets uit opdrachten of boekingen halen. Dit hoeft niet alleen om financiële vergoedingen te gaan, het kan ook om andere soort waarden gaan; naamsbekendheid of podiumervaring bijvoorbeeld. Volgens het panel dat hierbij aanwezig was moeten vooral artiesten geld verdienen niet als belangrijkste drijfveer hebben. Het maken van muziek moet altijd op nummer één staan.
Deze uitverkochte editie van No Man's Land in TivoliVredenBurg, waar het aanbod en publiek erg gemixt waren, kunnen we meer dan geslaagd noemen. We hebben als Gigstarter vele artiesten ontmoet en contacten opgedaan. Ook onze crashcourse over de presskit was in een volle zaal goed ontvangen. Utrecht kan trots zijn op zo’n event waar de muziekindustrie centraal staat. Hiermee kan de organisatie op een duurzame manier vooruit.
Gerelateerde blogs van Gigstarter:
Goede tips voor artiesten tijdens de No Man's Land muziekconferentie
Muziek door de ogen van een advocaat: handige tips over boekingen en optredens
Nieuwsgierig naar Gigstarter?
Neem een kijkje op de website!