Als je als muzikant de kwaliteit van je muziek wilt verbeteren, is een investering in betere apparatuur zoals een microfoon, preamp of paar monitoren meestal de eerste keuze. Maar is dit ook de beste keuze?
Niet iedereen is er bewust van, maar akoestiek draagt enorm veel bij aan de kwaliteit van muziek. Of je nou een producer, vocalist of muzikant bent, het beïnvloedt zowel het recorden als het luisteren. In dit artikel leer je wat akoestiek is en waarom het soms ongemerkt de kwaliteit van jouw muziek aantast.
Wat is akoestiek?
Met akoestiek verwijzen we vaak naar het gedrag van geluid in een ruimte, maar soms ook naar de akoestische toepassingen zelf (geluidsabsorberende panelen). De invloed van een ruimte op de perceptie van het geluid wordt vaak onderschat. Wanneer geluid wordt geproduceerd in een ruimte, hoor je niet alleen de geluidsgolf afkomstig van de geluidsbron, maar ook de ontelbare reflecties van de muren, de vloer en het plafond. Samen veranderen al deze reflecties subtiel de klank van geluid, maar door gewenning zijn we hier nauwelijks nog van bewust. Soms klinken geluidsreflecties goed, zoals een lange galm in een operazaal, of een warme, korte galm als je aan het zingen bent onder de douche. Maar in een geluidsstudio is dit not done, omdat het je muziek anders laat klinken dan hoe het in werkelijkheid klinkt.
De klank van slechte akoestiek
Ten eerste klinken door geluidsreflecties vooral bas frequenties luider, waardoor sommige noten duidelijk meer eruit springen dan andere. Bij opnames kan je hierdoor minder duidelijk verstaanbaar zijn (ook wel boxy of muffled) en producers zullen opmerken dat sommige basnoten gek genoeg luider klinken dan andere (nooit bestrijden met een EQ!).
Ten tweede krijg je bij onvoldoende akoestiek een merkbare nagalm. Dit is het heftigst als je een kleine ruimte hebt met parallelle muren. Dan zou je zelfs een flutter-echo kunnen horen (soort heel korte delay). Eén van de problemen die je door een te lange nagalmtijd kan krijgen, is dat je te weinig effecten (zoals reverb of delay) toepast, waardoor de opname erg droog kan klinken. Dubbelcheck daarom altijd de effecten via koptelefoon.
Je zou het misschien niet zeggen, maar je ruimte is eigenlijk een instrument. De unieke klank van je ruimte wordt merkbaar als geluidsreflecties door de ruimte heen kaatsen en deze klank hoor je vervolgens terug in geluidsopnames en wanneer je naar muziek luistert (tenzij je een koptelefoon gebruikt).
Ik hoor je zeggen: ‘Leuk dat de ruimte een unieke smaak aan mijn sound toevoegt’, maar ik neem aan dat je wilt dat jouw muziek in elke ruimte goed klinkt en niet alleen in die van jou.
En dit is precies de reden waarom we akoestiek gebruiken.
Waarom akoestiek gebruiken
Akoestiek manipuleert geluidsreflecties door het te verspreiden of te absorberen. Het bestrijdt galm en neutraliseert de frequentierespons in de ruimte waardoor geluidsreflecties minder prominent worden. Hieronder zie je een voorbeeld van de meest voorkomende akoestische oplossingen.
Goede akoestiek is essentieel voor geluidsstudio’s, omdat het een eerlijke luisteromgeving biedt, waardoor je muziek consistent klinkt over allerlei soorten speakers. Goede akoestiek is ook vaak dé onderscheidende factor tussen amateuristische en professionele studio’s.
Helaas is akoestiek prijzig en kiezen muzikanten vaak voor goedkope oplossingen zoals schuimplaten of eierdozen. Schuimplaten maken het alleen maar erger, omdat ze enkel de hogere frequenties absorberen waardoor de levendigheid uit de ruimte verdwijnt. Dood door akoestiek, noemen we dat.
Ik hoop dat je door dit artikel meer inzicht hebt gekregen in het belang van akoestiek. Mocht je nu meer willen weten over hoe je de akoestiek in je geluidsstudio kunt verbeteren dan maak je de juiste keuzes!
Heeft u ook zulke goede tips voor onze community en wilt u graag door ons in the spotlight gezet worden? Mail je gast blog naar info@gigstarter.nl en wellicht publiceren we het.
Gerelateerde blogs op Gigstarter: