Besluit je als band om een goede carrière te gaan maken in de muziek of loopt je hobby snel uit de hand en moeten er facturen gestuurd worden? Dan is het verstandig om te starten met het opzetten van jouw eigen onderneming. Wanneer je als band je inkomen wilt gaan halen uit je muziek en je de fase van gageverklaringen ontgroeit bent, is het slim om de juiste rechtsvorm aan te nemen. En dat is eigenlijk al heel snel want gageverklaringen zijn er vooral om kosten van muzikanten zonder te veel gedoe te regelen. Zodra je als dj, band of soloartiest een inkomen gaat genereren kun je dus beter kiezen voor een rechtsvorm.
"Met een rechtsvorm krijg je te maken met opdrachtgevers, medemuzikanten en de belastingdienst”
De rechtsvorm bepaalt onder andere de financiële aansprakelijkheid voor schulden van je onderneming en de belastingverplichtingen. Het is niet alleen handig om enige kennis te hebben van rechtsvormen als je zelf een eigen bedrijf wilt beginnen, maar ook als je voor of met een ander bedrijf gaat werken. Met een rechtsvorm krijg je namelijk ook te maken met je (aanstaande) opdrachtgevers, je medemuzikanten, belastingdienst en eventuele geldverstrekkers. Je weet dan goed wie de aangewezen persoon is om beslissingen te nemen en wie er eventueel aansprakelijk is als er iets misgaat. In deze constructie kan ook een (gelegenheid)band opereren. Denk aan wisselende jazz formaties. De lead muzikant stuurt dan een 'hoofd factuur' naar de klant en de overige muzikanten sturen dan weer een factuur naar de lead muzikant voor hun werk. Voor een duo kan ook met twee facturen naar de klant gewerkt worden. We hebben de drie belangrijkste rechtsvormen voor je op een rijtje gezet:
Eenmanszaak
Als je van plan bent als zelfstandige muzikant aan het werk te gaan, is de meest logisch optie om een eenmanszaak te starten. Een eenmanszaak is erg simpel en snel om op te richten omdat er niet veel contracten en afspraken bij komen kijken. Om dit te doen moet je naar de Kamer Van Koophandel (KVK) om je in te schrijven in het handelsregister. Wanneer je een eenmanszaak opricht ben je als persoon volledig aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Let daarom goed op dat je al je financiën op orde hebt.
VOF
Start je een onderneming met meerdere personen? Bijvoorbeeld als DJ duo, jazz formatie of band. Dan is het slim om voor een Vennootschap Onder Firma (VOF) te gaan. Bij het oprichten van een VOF is er geen minimumkapitaal nodig en brengen alle ondernemers iets in de vorm van geld, goederen of arbeid in. Je bent met een VOF volledig verantwoordelijk en aansprakelijk voor eventuele schulden. Maakt een vennoot bijvoorbeeld een flinke schuld, dan zijn ook de andere vennoten privé aansprakelijk. Behalve als in de genoemde afspraken iets anders is afgesproken.
Maak voor je de VOF start dus goede afspraken met je vennoten en stel een (schriftelijk) contract op. Hierdoor weet je wat er gebeurt als iemand bijvoorbeeld de band uit wil stappen of als er schulden ontstaan binnen de band. Ga je voor een Vennootschap Onder Firma? Vergeet je dan niet in te schrijven bij de Kamer van Koophandel!
BV
Gaat het heel erg goed met je muzikale carrière? Overweeg dan om een Besloten Vennootschap (BV) op te richten. Een BV is alleen op te richten of met meerdere personen en gebeurt bij een notaris, houdt er wel rekening mee dat hier ook kosten aan verbonden zijn. In een akte wordt vastgesteld hoeveel aandelen elke oprichter in de BV krijgt. Als BV ben je volledig aansprakelijk voor eventuele schulden. Een BV is een nieuwe losse fiscale entiteit, waardoor je ook gemakkelijker een "potje" kan maken voor mindere tijden. Door de situatie van afgelopen jaar heb je wellicht gemerkt hoe belangrijk het is zo'n spaarpotje achter de hand te hebben.
Stichting
Naast een Vennootschap Onder Firma en een Besloten Vennootschap kun je ook kiezen voor een stichting. Een stichting is een organisatie met een bepaald (ideëel) doel, zoals bijvoorbeeld; het geven van muzieklessen, workshops of het uitvoeren van huiskamerconcerten voor een goed doel. Als stichting mag je winst maken, zolang deze winst wordt gebruikt met het doel waarvoor de stichting is opgericht.
Bij het oprichten van een stichting is het verplicht om een (onafhankelijk) bestuur te hebben. Het bestuur houdt de stichting in de gaten en kijkt of het doel van de stichting wordt bereikt. Voor het oprichten van een stichting is het opstellen van statuten belangrijk, hierin worden alle belangrijke zaken en het doel van de stichting omschreven. Je vermeldt in het statuut welke zaken door wie geregeld worden, hoe bestuurders worden benoemd of ontslagen en waar het geld van de stichting naar toe gaat. Deze vermeldingen zijn verplicht om vast te leggen bij een notaris en zijn openbaar in te zien.
“De VOF is een makkelijke vorm om op te zetten en voor kleinere bands meestal het beste geschikt”
Keuze rechtsvorm
Maar ja, welke vorm moet je nu kiezen en welke voor- en nadelen zitten eraan? Een VOF en een BV zijn allebei vormen die je kunt kiezen als je band wat serieuzer wordt en winst maakt met eigen muziek. Met een stichting maak je alleen winst met het ideële doel wat je voor ogen hebt zoals bijvoorbeeld het geven van een workshop of huiskamerconcert. De BV valt eigenlijk al snel af, omdat dit vooral interessant is bij de écht grote artiesten die veel verdienen. Een stichting biedt meer mogelijkheden bijvoorbeeld ook voor het aanvragen van subsidie, maar is duurder om te starten en is meer ‘gedoe’ qua administratie. De VOF is een makkelijke vorm om op te zetten en voor kleinere bands meestal het beste geschikt, omdat iedereen dezelfde rechten, aansprakelijkheid en inbrengsten heeft. Ook hier komen problemen voor, doordat bands geen goede afspraken met elkaar maken en eerder de band verlaten dan afgesproken. Het is hierbij altijd slim om een contract op te stellen om eventuele misverstanden tegen te gaan. Is het nu echt een groot gezelschap? dan kun je toch beter voor een stichting gaan.
Meer weten? De KVK heeft een overzichtelijke schematische weergave opgesteld voor meer informatie.
Gerelateerde blogs van Gigstarter: